Mørketallene i USA og Trumps «lederskap»

15. mars 2020

Opp mot 500.000 amerikanere kan være smittet av koronaviruset, og når alvoret begynner å gå opp for ham skylder president Donald Trump på andre.

TEKST BJØRN J. BERGER

En vitenskapelig artikkel som ennå ikke er ferdig fagfellevurdert har forsøkt å beregne hvor mange som er smittet i USA som en direkte følge av flytrafikk mellom Wuhan (Kina) og USA. Konklusjonen er at reisende fra Wuhan mest sannsynlig har resultert i ca. 9500 smittede per 1. mars 2019.

Hvis smitteveksten deretter har vært på 20 prosent per dag, betyr dette at USA i dag har 100.000 smittede som et resultat av denne flytrafikken. En vekst på 25 prosent gir 170.000.

Det er imidlertid åpenbart at det også har kommet smittebærere til USA fra andre deler av Kina og resten av verden. Dette indikerer at det trolig er langt flere smittede i dag enn 100.000 til 170.000 – kanskje dobbelt så mange? Et gjennomsnitt basert på disse forutsetningene tilsier at USA totalt sett nå kan ha 270.000 smittede.

En annen måte å estimere dette på er å ta utgangspunkt i antall testede. Trump-administrasjonen har blitt kritisert for at testingen av folk med symptomer har vært en flaskehals. Fredag skrev Aftenposten at amerikanerne hadde testet litt færre mennesker enn det vi har gjort i Norge. Men USA har en befolkning som er rundt 70 ganger større enn vår. Kan det da være at også mørketallene er 70 ganger større?

Fredag var det offisielt 1700 smittede i USA. Dersom amerikanerne hadde testet like ivrig som oss, betyr dette at de kanskje ville ha funnet rundt 120.000 smittede. Samtidig vet vi at det tar tid fra folk blir smittet til de eventuelt blir testet. Legger vi til grunn at dette tar en uke og at smitteveksten er 20 prosent per dag, betyr det at 120.000 smittede for en uke siden har blitt til 420.000 smittede i dag.

Det er et enormt mørketall i forhold til hva amerikanske myndigheter rapporterer.

Du synes dette høres mye ut? Vel, NRK meldte fredag kveld at helsedirektøren i Ohio har sagt at det trolig er over 100.000 smittede bare i denne delstaten. Det virker veldig mye. På lørdag hevdet tidligere leder for Medicare og Medicaid i Obama-administrasjonen, Andy Slavitt, at mørketallene er 25 til 50 ganger høyere enn det som er registrert, og at mellom 50.000 til 500.000 amerikanere er smittet.

Samlet sett forteller disse usikre anslagene noe om hvor langt smitten har kommet i USA: Det er et enormt mørketall i forhold til hva amerikanske myndigheter rapporterer.

Og fremtidsprognosene virker ikke lystelige dersom ikke noe gjøres. Brian Monahan, medisinsk rådgiver til Kongressen, sa angivelig under et lukket møte i Kongressen på tirsdag at mellom 70 millioner og 150 millioner amerikanere kommer til å bli smittet. Dette er i tråd med beregningene til professor i epidemiologi ved Harvard, Marc Lipsitch, som mener at inntil 60 prosent av verdens befolkning vil bli smittet.

Således var Trumps pressekonferanse på lørdag et underlig skue, av flere grunner. For både Trump og visepresident Mike Pence skrøt hemningsløst av Trumps lederskap. Men da Trump fikk spørsmål om han tar ansvar for at så få amerikanere er blitt testet, la han plutselig skylda på Obama-administrasjonen.

På et oppfølgingsspørsmål om hvorfor Trump ikke ville ta noe ansvar, med henvisning til at flere av hans tidligere medarbeidere har fortalt at USA har mistet verdifull tid fordi Trump-administrasjonen oppløste pandemi-avdelingen ved USAs nasjonale sikkerhetsråd i 2018, svarte Trump at det var ikke han som hadde gjort dette, men «en gruppe mennesker».

Borte vekk var Trumps bråkjekke forsikringer under en tale på et valgmøte 11. februar i år. Da sa han at alle amerikanere som var smittet ville bli friske og at epidemien ville forsvinne av seg selv når varmen kommer i april. Den uttalelsen kan vise seg å bli historisk.

Onde tunger har kalt dette for Trumps Tsjernobyl-moment.

Men det som virkelig tok kaka på pressekonferansen var da de stolt annonserte at de hadde inngått et samarbeid med Google, og at 1700 Google-ingeniører jobber med å lage en nasjonal nettbasert løsning hvor befolkningen skal svare på noen spørsmål og deretter få anvist steder hvor de kan få tatt en smitte-test, og at løsningen skal være ferdig på søndag.

Onde tunger har kalt dette for Trumps Tsjernobyl-moment. For saken er at Google ikke har lovet noe sånt. Etter pressekonferansen måtte derfor Google legge ut en melding på Twitter hvor de forklarte at de har et datterselskap, Verily, som er i en tidlig fase av å utvikle en slik løsning for San Francisco-området «med håp om å kunne ekspandere løsningen over tid».

Samtidig kan man lure på hvor dypt Trump forstår faren ved koronaviruset. For saken er at USAs president og visepresident av sikkerhetsmessige årsaker aldri tar samme fly. Men Trump og Pence omgås fremdeles på bakken og treffer de samme menneskene. Dette øker sjansen for at de kan bli indisponible på likt og i verste fall dø. I henhold til grunnloven vil det i så fall være Nancy Pelosi som skal fungere som president. Det må være republikanernes verste mareritt.

Det sies at velgerne får den politiske ledelsen de fortjener. Det fremstår likevel som ganske klart at amerikanerne hadde fortjent noe bedre.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Bjørn J. Berger er økonom og samfunnsdebattant.

Globalt Perspektiv tar imot innlegg om alle emner, fra alle meningshold – så sant innleggene er seriøse.

Forrige artikkel

Men hva skal vi da gjøre hvis det kommer en virkelig pandemi?

Neste artikkel

Vi kan ikke stenge ned verdensøkonomien og regne med at alt fortsetter som før etterpå. Ikke i lengden

Siste

gå tiltoppen