Vi er ikke på vei ut av en pandemi. Vi er på vei inn i en pandemi

2. mars 2021

Vår helseminister ligger litt etter, men her er det som avtegner seg i den reelle verden: Det er lite som tyder på at vi er på vei ut av en pandemi. Det er derimot mye som tyder på at vi er på vei inn i en pandemi.

TEKST GRETE GAULIN

Meldingene har stått i kø:

Først det faktum at Norge ikke vil oppnå noe i nærheten av flokkimmunitet til sommeren fordi vi – selvfølgelig, enn så lenge – bare vaksinerer voksne over 18 år.

Med andre ord: Vi er ikke over dette til sommeren.

Så kom en melding fra amerikanske Centers for Disease Control and Prevention som kunne ha felt en elefant:

«All our recent progress with Covid-19 could be wiped out by variants», noterte CDC-leder Dr. Rochelle Walensky, og føyde til:

«Please hear me clearly: At this level of cases with variants spreading, we stand to completely lose the hard-earned ground we have gained.»

Så ble tallene for EU oppsummert, som har klart å vaksinere 5,5 prosent av sin befolkning på 447 millioner med en første dose, der enkeltstater nå panisk etterlyser vaksinehjelp fra Kina og Russland og Danmark vil bygge vaksinefabrikker i Israel.

Afrika vil kanskje være fullvaksinert i 2023/2024

Dernest kom WTO – verdens handelsorganisasjon, altså – på banen og påpekte at det bare er rundt regnet 50-60 stater som i det hele tatt har begynt å vaksinere for Covid-19.

Mens WHO har lansert 2021 som året hvor flokkimmunitet ikke vil bli nådd, og tidsskriftet ThinkGlobalHealth har fastslått at selv ikke den rike verden vil oppnå flokkimmunitet noen gang på grunn av anti-vaksere og generell vaksineskepsis.

Og det i en situasjon hvor tre mutanter: B.1.1.7 (UK-varianten), B.1.351 (Sør-Afrika) og P.1 (Brasil) er delvis immune mot de vaksinene som nå finnes. Og en ny, B. 1. 526, har dukket opp i New York.

Les mer om det urovekkende funnet av en ny mutant i New York City

Og hva betyr alt dette?

Det betyr at vi er år unna en fullvaksinering av verden. De fire landene som nå gjør det best i betydningen flest (USA, Kina, Storbritannia og India) har vaksinert henholdsvis ca. 77 millioner, 40 millioner, 21 millioner og 14 millioner pr. 1. mars – til sammen er 249 millioner doser satt i en verden med åtte milliarder mennesker.

Mens rike land har sikret seg vaksiner – i det minste som opsjoner – for å vaksinere befolkningen sin flere ganger, har Sør-Afrika så langt sikret seg 22 millioner til en befolkning på 60 millioner. Og de er vinneren i dette afrikanske løpet. Resten av Afrika ligger mye dårligere an.

Hvis alt går prikkfritt etter planen vil Afrika vaksinere mellom 20 og 35 prosent av befolkningen i løpet av 2021. Håpet er at litt over halvparten vil være vaksinert ved utgangen av 2022, og at det hele vil være fullført i i 2023/2024, altså om to-tre år

Det går ikke helt etter planen i den rike verden heller: 75 prosent vil antakelig være vaksinert ved utgangen av året, men da snakker man utgangen av 2021 og ikke til sommeren, og tallet kan bli langt lavere hvis vaksinemotstanden er stor.

Ikke-vaksinerte individer er gefundenes fressen for et virus som vil mutere

I hele denne perioden vil SARS Cov-2 viruset kunne boltre seg fritt i ikke-vaksinerte individer – altså i årevis framover. Og det betyr nye mutasjoner som gir nye mutanter. Som igjen betyr at vaksinene vil slite for å holde tritt. Mens ytterligere nye mutanter ser dagens lys.

Denne sannheten kan vi jo nå: Jo mer viruset sprer seg, og dess lenger det tar å vaksinere folk, jo større sjanse er det for at viruset fortsetter å mutere på måter som putter hele verden i risikosonen, ikke bare land der få er vaksinert.

Advarselen fra CDC er potent: Vi risikerer å tape alt vi har vunnet lenge før hele verden er vaksinert. Vi er bare noen få mutanter unna at vaksinene mister mye av sin effektivitet. Kappløpet virus versus vaksine er i gang.

Det er et kappløp der viruset har de fleste fordeler. De store farmasøytiske selskapene kan nok modellere nye vaksiner for nye mutanter på et øyeblikk, men det vil ta måneder å få produksjonslinjene i gang og distribusjonen opp og gå.

Vi hører hver dag rosenrøde prognoser her til lands om at det hele vil være over om noen få måneder og at det bare er «å holde ut.»

Det er et ekstremt optimistisk scenario.

Som antakelig ikke vil slå til.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Publisert i Globalt Perspektiv den 2. mars 2021

Forrige artikkel

Vi sliter økosystemer i stykker. Naturen varsler nå en brutal hevn

Neste artikkel

Den sanne historien om kyllingen = lidelse på samlebånd

Siste

gå tiltoppen