Men hva skal vi da gjøre hvis det kommer en virkelig pandemi?

11. mars 2020

Kan noen  forklare hvorfor Norge pakker sammen i en «pandemi» som er langt mildere enn en helt normal influensasesong?

TEKST GRETE GAULIN

Kritikerne er dømt til å tape enhver debatt i denne saken. Alle innsigelser vil med nødvendighet havne i den historiske søppelkassa.

For enten er det slik at vi har en pandemi – ja, altså, en ordentlig en, og da må dette innlegget fjernes fra en nettside fort som f … og vi må gjøre vårt aller beste for å late som om vi mente noe helt annet hele tiden.

En strategi ikke ukjent i dagens verden.

Eller så er det slik at vi ikke har noen egentlig pandemi, hvilket vil innebære – og leserne får unnskylde at vi igjen trekker fram Trump – at COVID-19 «will go away miraculously.»

Med den følge at våre helsemyndigheter, WHO og alle forstå-seg-påere vil hevde at den eneste grunnen til at det ikke ble noen virkelig pandemi er at de tok slike fantastiske forholdsregler.

Kort sagt.

Så her er artikkelen som muligens må fjernes sånn under radaren etter hvert.

Hvor er vi egentlig med dette viruset?

I Norge er ca. 1000 smittet. Vi vet at det er under en helt ordinær influensasesong fordi det dør et sted mellom 1000 og 1500 nordmenn i hver eneste influensasesong.

Vi vet at – i skrivende stund – om lag 160.000 verdensborgere er smittet og at rundt 6000 er døde (pr. 16. mars) – på verdensbasis, noe som bare er fem-seks ganger så høyt som antall nordmenn som dør hvert år av influensa.

Vi vet at det i USA pr. nå er tjue millioner som ligger i influensa og at et sted mellom 35.000 og 40.000 amerikanere allerede er døde i inneværende influensasesong mens noen titall er døde av COVID-19.

Vi vet at COVID-19 har en dødsrate på rundt 2-3 prosent, at SARS hadde en dødsrate på ti prosent, at MERS hadde en dødsrate på over 30 prosent og at Ebola har en dødsrate på mellom 25 og 90 prosent.

Vi  vet at pandemien H1N1 – svineinfluensaen – tok livet av mellom 150.000 og 575.000 globalt i 2009/2010 – med opp mot 400.000 som det mest sannsynlige tallet. I motsetning til dagens virus, der alle under 60 kommer veldig bra ut (foreløpig), var 80 prosent av dødsofrene for svineinfluensaen under 65 år med unge mest utsatt.

900.000 nordmenn var smittet av H1N1 uten at vi stengte ned samfunnet. 29-32 personer døde.

Men vi vet også at det later til at Italia har et problem langt utenfor normalen, med et dødstall på rundt regnet 50 prosent av det samlede antall døde i Kina, som er i overkant av 3000 pr. nå – under en tidel av antall amerikanere som er døde av den vanlige influensaen i sesongen 2019-2020.

Med andre ord: hva er det egentlig våre helsemyndigheter driver med?

Et tankeeksperiment: Hvis vi ikke hadde hatt noe smittevernberedskap og intet apparat for å påvise eller avvise smitte, så ville verden hatt et veldig lite problem med «bare» 6000 døde.

Uten testing ville verden hatt et veldig lite problem. Så langt, får man vel tilføye

Nå settes deler av verden i  frivillig eller tvungen karantene. Hele industrier legges under en brent jord-strategi. Millioner av arbeidere mister jobben. Wall Street er allerede i «bear market territory» – som er 20 prosent ned fra en hvilken som helst tidligere tinde.

Og med Wall Street følger selvfølgelig resten av verdensøkonomien.

I Kina bruker man pandemien for å skaffe seg enda bedre kontroll over sine borgere.  I Norge bruker man pandemien til å stenge grensene internt i landet og utad ved hjelp av soldater.

For bare å nevne noe.

Og i norske mediehus står journalistene last og brast med våre myndigheter og stiller ikke et eneste kritisk spørsmål om noe som helst.

Vel-vel.

Man skal selvfølgelig ikke se bort fra at COVID-19 er «The One» – The Big P.» Men hvis den er det, så vil viruset sannsynligvis ikke ramme overveldende før i neste sesong. Det er i det minste hva ekspertene antyder. Viruset stortrives i rå kuldetemperaturer og vil – muligens – forsvinne helt når våren kommer.

HVIS det går sånn – og vi slipper med skrekken i denne omgang – hvordan skal våre og andres helsemyndigheter få oss med på noe i nærheten av den felles dugnaden vi nå er bedt om å være med på én gang til når første runde blir oppsummert som en gedigen overreaksjon?

Artikkelen oppdateres med antall nye smittetilfeller.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Publisert i Globalt Perspektiv den 11. mars 2020.

Forrige artikkel

Riksrettssaken var legitim. Men demokratene begikk to taktiske brølere

Neste artikkel

Mørketallene i USA og Trumps «lederskap»

Siste

gå tiltoppen