Amerikansk næringsliv holder republikanerne ansvarlig. Nå struper de pengestrømmen

12. januar 2021

Amerikansk næringsliv er ikke i tvil om hvem som bærer ansvaret for den væpnede stormingen av Kongressen. Republikanerne trodde de kunne flørte med ekstremismen, men nå er det en regning å betale: Big Business setter bråstopp for all pengedonasjon til hele eller deler av partiet.

TEKST GRETE GAULIN

Så har man altså holdt fascismen i et ømt favntak i fire år og trodd at man bare kunne slippe taket når målet var nådd.

Franz von Papen fra 1930-tallets Tyskland kunne ha fortalt dem en annen historie.

Han kunne også ha nikket gjenkjennende til revolusjonens ulike faser i USA.

I første fase: Statsapparat og dets propagandaorganer går sammen for å gi folkemassene en alternativ realitet: den liberale statens institusjoner og dens byråkrati og medier er «enemies of the people» og må erobres innenfra eller utenfra. Løgner stables oppå hverandre og danner et formidabelt byggverk som titalls millioner mennesker tror på (valget ble stjålet).

I neste fase: Hysteriet fester grepet og store deler av basen vender seg mot det som kan omtales som en annen type av RINO’s: Revolutionaries in name only. Republikanerne er ikke lenger radikale nok og Fox News byttes ut med de mer høyre-radikale Newsmax og One America News.

I siste fase får man en ytterligere avskalling mot ekstrem-høyre og en væpning av revolusjonen. Man får, kort sagt, det man har i USA i dag.

Ekstremistene varsler væpnede aksjoner i alle 50 delstater.

I skrivende stund venter amerikanerne nervøst på hva som vil skje den 20. januar når Joe Biden skal innsettes som president. Ekstrem-høyre har ikke bare lovet en repetisjon av den væpnede volden på en dato da Donald Trump fortsatt er president. De har lovet væpnede opprør i alle 50 stater – hvilket er grunnen til at presidenten nå har innført (blitt presset til å innføre) unntakstilstand i dagene fram mot presidentinnsettelsen.

Det er verdt å merke seg at denne væpnede revolusjonen ikke har skjedd som en offensiv mot en uvillig stat. Den har blitt båret fram av staten og dens representanter. Den har med andre ord vært statsbærende, med aktiv støtte og deltakelse fra Det hvite hus, presidenten og hans administrasjon pluss departementene og deler av Kongressen, der stormingen skjedde – skal man tro nyhetsmeldingene – i et avtalt spill mellom grupper som Proud Boys og Qanon-tilhengere samt personer som bar trøya Camp Auschwitz pluss et uvisst antall republikanske representanter som skal ha ventet på dem inne.

Også sikkerhetsvakter og politifolk var blant dem som stormet bygningen, og flere har måttet gå i unåde.

Alt dette er ikke en knapp man bare kan slå av. USA kommer til å leve med denne revolusjonen i tår framover – på en av flere måter.

Hvilken måte avhenger av om Mitch McConnell får kontroll over sitt republikanske parti – hvilket han ikke har vært synnerlig opptatt av til nå. Gjør han det, vil et viktig element være fjernet: statsapparatet vil ikke lenger være del av det væpnede opprøret. Hæren vil være underlagt en ansvarlig sivil ledelse, og ordrer vil gå gjennom kommandokjeden på normal måte. Det hvite hus vil være under en demokratisk president, og mobben vil miste en premissleverandør og støttespiller i statsapparatet.

Pr. nå henger spørsmålet om republikanernes fremtid i balansen. En rekke republikanere er dypt rystet over det som har skjedd. Andre er mer rystet over hva det kan gjøre med partiet.

Et stadig voksende segment av Corporate America – Big Business altså – har sendt bannbuller av avsky og fordømmelse mot det republikanske partiet. Og denne gangen legger de penger i vektskålen:

Amerikanske stor-selskaper vil ikke lenger donere penger til republikanerne.

Selskaper som – hold pusten! – Dow Chemical, Marriott International, American Express, Airbnb, Blue Cross, Mastercard, Commerce Bank og en rekke andre har gjort det klart at de heretter ikke vil donere penger til dem som søkte å blokkere valget av Joe Biden som president.

Noen av disse, og flere andre som Ford og Boston Scientific, har varslet en stopp i alle donasjoner til begge partier mens de vurderer fremtidig pengestøtte – man kan anta at det vil ramme det republikanske partiet hardest.

Atter andre, som JPMorgan Chase, Goldman Sachs og Citigroup, samt tech-mammuter som Microsoft, Facebook og Google, har gjort det klart at de krever harde endringer i toppolitikken. Delta Air Lines, Wells Fargo, Walmart og Bank of America sier de vil ta «de uhørte hendelsene forrige uke i betrakning når de vurderer fremtidige politiske donasjoner.»

Det essensielle nå er dette: hvorvidt ekstremismen fortsatt skal være statsbærende eller ikke er nå helt opp til republikanerne. De kan underminere og sabotere Joe Biden med de formidable verktøyene de har til rådighet, og de kan kopiere hatretorikken fra de fire siste årene og bringe landet ikke bare frem til den karpeiske klippe, men utfor stupet.

En statsbærende ekstremisme vil operere med paramilitære grupper.

En statsbærende ekstremisme vil alltid være ledsaget av vold og terror ute i samfunnet. En ikke-statsbærende ekstremisme vil i det miste sende landets Lov og orden-maskineri mot mobben, men en statsbærende ekstremisme vil operere med paramilitære grupper – slik Trump har benyttet grensepoliti og immigrasjonspoliti i harde gateslag.

Uansett utfall har USA havnet i en malstrøm av voldelig uforutsigelighet som landet vil bruke generasjoner på å fordøye. Forvent flere UNA-bombere og Timothy McVeigh-er.

Vipps et hvilket som helst beløp til oss på 511021.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Publisert i Globalt Perspektiv den 12. januar 2021.

Forrige artikkel

Big Business (og en drøss med rasende republikanere) krever presidenten fjernet. Nå!

Neste artikkel

Wall Street har falt for eget grep. Det hele skyldes noe som heter shortsalg. Og hva er det?

Siste

gå tiltoppen