Big Business (og en drøss med rasende republikanere) krever presidenten fjernet. Nå!

7. januar 2021

Det er mulig at president Donald Trump vil bli fjernet fra sitt presidentembete med makt.  Det er i det minste hva mange vurderer nå. Og blant dem som drøfter akkurat det, er – tro det eller ei – en rekke republikanere.

TEKST GRETE GAULIN

Det er alltid lettere å oppsummere historien riktig enn det er å oppsummere nåtiden riktig.

Men man kan ikke på en og samme gang klassifisere hatretorikk historisk korrekt som utløser og driver av Krystallnatten i 1938 og ditto for borgerkrigen i Bosnia på 1990-tallet – med Hitler og Milosevic som agitatorer – og på den annen side mene at den amerikanske presidentens frådende tale til demonstrantene foran Det hvite hus ikke bærer ansvaret for stormingen av Capitol Hill og fire døde personer.

Det var noen republikanere som prøvde seg på  det etter nattens hendelser i går den 6. januar. De har nå blitt satt ettertrykkelig på plass av noen av sine egne.

Én ting er å flørte med monsteret. En helt annen ting er når man må flykte for livet.

Det andre å si om nattens uhyrlige saksforløp er at dette – hvis man et øyeblikk skulle se bort fra de fem ofrene – antakelig var det beste som kunne skje. For nå er følgende oppsiktsvekkende drama i ferd med å utspille seg i Washington DC: Republikanerne debatterer i skrivende stund hvorvidt Donald Trump må fjernes som president. Ikke om 13 dager. Nå.

Én ting er å flørte med et monster for å kuppe systemet og skaffe seg evig makt i et spill med sannheten som har gjort konspirasjonsteorier til overordnet politisk program og sendt anstendighet, moral, integritet og tradisjoner ned et visst sted – down the drain. En helt annen ting er når man må flykte for livet gjennom korridorene fordi de samme menneskene og kreftene de har strøket medpels plutselig befinner seg foran dem med våpenet hevet.

Sist gang Kongressen flyktet for livet skjedde det som en følge av et angrep utenfra – 9/11. Denne gang kommer trusselen innenfra, i form av et ekstremhøyre formet, forsterket og gjort til våpen av presidenten selv.

Kravene om at presidenten må fjernes NÅ kommer fra uventet hold: ikke bare fra demokratene men fra ledende republikanere. Akkurat hvor mange og hvem de er, er i øyeblikket ukjent – de er så langt anonyme –  men reaksjonen på nattens hendelser har vært like kraftige som øyeåpnende. Også staben i Det hvite hus og regjeringen skal være åpen for i det minste å diskutere presidentens rett til å besitte embetet fram til den 20. januar.

Det er mye som kan skje på knappe to uker, og demonstrantene har lovet gjentakelse – med presidentens støtte.

Big Business krever presidentens avgang. Nå.

Det skjedde noe annet oppsiktsvekkende i  går også. Big Business krever presidentens avgang. Nå.

Kravet kommer blant annet fra en så solid pengemaskin for Trump som The National Association of Manufacturers – en av de mest innflytelsesrike business-gruppene i USA. «Pence should seriously consider working with the Cabinet to invoke the 25th Amendment to preserve democracy», uttalte organisasjonens CEO i natt.

Les mer om uttalelsene fra Big Business.

Og han er ikke alene. JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon er av samme mening. The Business Roundtable, hvis administrerende direktører har 19 millioner ansatte, har kommet med lignende uttalelser. «The chaos unfolding in the nation’s capital is the result of unlawful efforts to overturn the legitimate results of a democratic election,» heter det i en pressemelding fra Business Roundtable.

General Motors, BlackRocks CEO Larry Fink, Wells Fargos CEO Charlie Scharf, IBMs Arvind Krishna, Citigroup, American Bankers Association, Apples Tim Cook, Bank of America, Cisco, Facebook, Ford, Goldman Sachs og Visa har kommet med uttalelser som krever at politikerne rydder opp og setter en stopper for kaoset i landet.

Les også: Hvorfor de vil ha Trump? Det hele er ganske enkelt.

Kan Trump kastes før tiden? Ja, han kan det. I det såkalte Amendment 25, seksjon 4,  heter det:

«Whenever the Vice President and a majority of either the principal officers of the executive departments or of such other body as Congress may by law provide, transmit to the President pro tempore of the Senate and the Speaker of the House of Representatives their written declaration that the President is unable to discharge the powers and duties of his office, the Vice President shall immediately assume the powers and duties of the office as Acting President.»

Trump kan bli stilt for enda en riksrett.

I skrivende stund har fire republikanere og/eller regjeringsmedlemmer bedt om at denne seksjonen tas i bruk for å fjerne Trump. De drodler også om muligheten for å stille Trump for enda en riksrett:

«He has to be impeached and removed» sa en ledende republikaner i natt som også har valgt å være anonym. Det kan hende de forblir anonyme og at lite kan bli utrettet på 13 dager. Men kravet om å fjerne presidenten, stille ham for riksrett – gjøre ett eller annet – er i ferd med å få en kritisk masse. Kan man i det minste håpe på at han blir satt i politisk karantene?

Det mange spør seg om nå er hvorvidt Donald Trump noensinne kan bli president igjen. Her er det noen regler, og den viktigste er at en riksrettssak – hvis en slik mot formodning skulle komme – ikke i seg selv medfører at man er utestengt fra senere perioder. Senatet kan dog bestemme permanent diskvalifisering med enkelt flertall. I bestemmelsene heter det imidlertid også:

«… no person who swore an oath to support the Constitution, and later rebelled against the United States, is eligible to become president.» Men også dette kan oppheves med to tredels flertall i begge kamre.

Artikkelen er oppdatert med det nye antallet døde.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Publisert i Globalt Perspektiv den 7. januar 2021.

Forrige artikkel

Kan vi vennligst slutte å snakke om Sverige?

Neste artikkel

Amerikansk næringsliv holder republikanerne ansvarlig. Nå struper de pengestrømmen

Siste

gå tiltoppen