Wall Street har falt for eget grep. Det hele skyldes noe som heter shortsalg. Og hva er det?

29. januar 2021

Kommet over ord som reddit, Robinhood og GameStop i det siste? Skjønt at noe har skjedd på Wall Street? Det hele er ganske enkelt. En hel drøss med revolusjonære – innovative kanskje heller – småinvestorer er i ferd med å ta rotta på de store spekulantene.

TEKST GRETE GAULIN

Wall Street rystes i sine grunnvoller. Det skyldes alle spekulantene som har «shortet» selskaper men som nå møter revolusjonære innovatører på finansmarkedet.

Noen har sikkert fått med seg at short-handel er en måte å tjene vanvittig mye penger på som forutsetter at aksjene blir mindre verdt. Det fungerer slik:

En spekulant, la oss kalle ham B, ser en verden rundt seg preget av krise og dyrtid. Han plukker seg ut et selskap han regner med vil stupdykke de neste månedene. Så leter han rundt og finner en annen spekulant, A, som sitter på aksjer i nettopp dette selskapet.

Han tar en telefon – eller, i dag er det vel et enkelt museklikk – og spør: kan jeg låne en aksje i dette selskapet av deg? Svaret er ja, og aksjen bytter hender.

Det er ikke et kjøp, det er et lån. Aksjen må leveres tilbake og A skal også ha renter i denne perioden. Men i låneperioden kan B gjøre akkurat hva han vil med denne aksjen.

Les også: Nå drar redditene ut i verden, med uante konsekvenser.

Han selger den for 100 kroner. Så lener han seg tilbake og venter på at aksjene i nevnte selskap skal stupdykke. Når de gjør det, kjøper han aksjen tilbake for … la oss si 30 kroner. Han leverer aksjen tilbake til A, betaler renter og sitter tilbake med en enorm fortjeneste (70 kroner minus renter pr. aksje) fordi han selvfølgelig ikke har lånt én aksje men tusenvis av aksjer.

Slik shorter man et selskap med aksjer i fritt fall, og det gjøres kontinuerlig – omtrent 19 prosent av det amerikanske aksjemarkedet er kontrollert av short-handlere.

Ingen hadde ventet den målrettede revolusjonen som først oppsto i selskapet GameStop.

Men hva om selskapet ikke stupdykker men i stedet får en ny gullalder med aksjer som går rett i været? Det kan alltids skje, selvfølgelig, å «shorte» selskaper har alltid vært – som en spekulant sier det – «risky business.»

Men ingen hadde ventet den målrettede revolusjonen som nå har oppstått i markedet, og som først oppsto i selskapet GameStop.

Følgende har skjedd: En gruppe vågale investorer kalt reddits har gått i strupen på shorthandlere. De begynte enkelt fortalt å kjøpe aksjer i stor stil i GameStop via en app med navn Robinhood (sic!) da det ble klart at selskapet var offer for såkalte «hedge fund» som spekulerte i aksjenedgang og short-salg. Resultatet ble at GameStop i løpet av kort tid fikk en verdiøkning på 900 prosent! Aksjene stupdykket ikke, de gikk i stedet rett til himmels.

Det varte ikke så lenge. Aksjene i GameStop har fluktuert vilt fordi handelen plutselig ble stoppet, for så å bli åpnet igjen etc. etc. Men glem det. Essensen i hele denne historien er at shortselgere plutselig har fått en veldig usikker profitthorisont.

For hva betyr det at et selskap plutselig blir 900 prosent mer verdt – i teorien i det minste? Det betyr at spekulant B, for å vende tilbake til det teoretiske eksempelet, ikke kan kjøpe aksjen tilbake for 30 kroner. Han må kjøpe den tilbake for et dramatisk mye høyere beløp enn hva han solgte den for, pluss betale renter på lånet av aksjen.

Det er han ikke interessert i. Han begynner derfor å panikk-kjøpe aksjene tilbake før de når de nye teoretiske høydene. Hvilket selvfølgelig skaper panikk i hele systemet  fordi alle er inne på en gang.

De såkalte reddits er nå plutselig overalt. Og i Wall Street har de trykket på panikk-knappen

Det teoretiske og også faktiske tapet kan være enormt, fordi short-selgernes tilbakekjøp av aksjer kommer i tillegg til redditenes oppkjøp av aksjer og dermed driver prisene enda mer opp.

Hele Wall Street rystes – ikke på grunn av GameStop, som er bare ett selskap, men fordi de såkalte reddits har blikket over horisonten og skjønt at de kan tjene enorme summer på å – forsøksvis – ruinere short-selgere.

Selskaper som AMC Entertainment, Nokia, Tootsie, Roll Industries og Blockbuster har aksjer som nå skyter i været. American Airlines kan bli det neste. Alle som har «shortet» disse selskapene kan gå på en gedigen smell.

Det gjør ikke ting bedre heller – for shortselgerne altså – at multimilliardærer har sett at de også kan tjene penger på å følge redditenes eksempel.

Hele denne historien går nå under navnet GameStop mania. Og «mania» er et ord som alltid har fått Wall Street til å skjelve. Nå håper finansverdenen at alt dette må bli forbudt. Men hvordan kan man forby småinvestorer i å handle aksjer via en app?

Her er det virkelig, virkelig verdt å følge med.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Publisert i Globalt Perspektiv den 29. januar 2021

Forrige artikkel

Amerikansk næringsliv holder republikanerne ansvarlig. Nå struper de pengestrømmen

Neste artikkel

Så er man i gang igjen. Dessverre for Trump kommer det bare nonsens fra hans advokater

Siste

gå tiltoppen