Demokratenes House Whip i North Carolina: «How dare you do this, Mr. Speaker»

3. oktober 2019

Temperaturen stiger i USA. I de neste ukene og månedene – så lenge riksrettssaken står på dagsorden – vil Globalt Perspektiv legge ut en rekke artikler som omhandler det politiske dramaet som spiller seg ut. Under følger en intro-artikkel som ikke minst viser hvordan republikanerne har gått fullstendig av skaftet – og ikke bare i North Carolina.

TEKST GRETE GAULIN

Det hvite hus lekker som en sil, og  godt er det. Basert på et dusin av Donald Trumps administrative personell kunne New York Times avsløre denne nyheten for noen dager siden.

«Privately, the president had often talked about fortifying a border wall with a water-filled trench, stocked with snakes or alligators, prompting aides to seek a cost estimate. He wanted the wall electrified, with spikes on top that could pierce human flesh. After publicly suggesting that soliders shoot migrants if they threw rocks, the president backed off when his staff told him that was illegal. But later in the evening, aides recalled, he suggested that they shoot migrants in the leg to slow them down. That’s not allowed either, they told him.»

«What is the matter with you?»

Se CNNs Don Lemon utfordre presidenten på direkten: «What’s the matter with you?»

Det er ingenting som tyder på at dette var en dårlig spøk. I det minste oppfattet mange nok i presidentens stab at dette var et helt seriøst forslag og derfor burde komme offentligheten for øre. Stikk i strid med hvordan det kan se ut utenfra, er ikke administrasjonen bare full av Trump-dyrkere. De utgjør  riktignok en kjerne, men rundt dem er det både:

A: Personell som mener de bør være der fordi noen må snøre inn presidenten når han blir en smule Ceausescu i hodet – Romanias Nicolae Ceausescu, altså, som i likhet med Donald Trump var en hersker som trodde blindt på sitt folks lojalitet – faktisk helt fram til han ble skutt.

B: Rotter som forlater det synkende skip og som lager «nytale-rulleblad» der de – som George Orwell beskrev så treffende i 1984 – ifører seg en kappe av ideologisk motstand mot det kollapsende systemet og later som om de har hatt den på hele tiden.

Men ikke alle føler behov for å distansere seg. De fleste av disse har vært så rendyrkede Trump-lakeier at de ikke har noe annet valg enn å klynge seg fastere til presidenten og håpe at de er på det vinnende laget. Disse personene er pr. i dag:

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, som var presidentens sendebud til Ukraina for å grave opp dritt om tidligere visepresident og presidentkandidat Joe Biden.

Rudy Giuliani.

Utenriksminister Mike Pompeo, som lyttet til den famøse samtalen mellom Trump og Ukrainas president Volodomyr Zelenskyi der førstnevnte ba sistnevnte om hjelp mot sin rival i den kommende presidentvalgkampen – altså «pure collusion» med en fremmed makt som ble invitert inn til å manipulere valgene.

Og som jo hele riksrettssaken sentrert rundt.

Justisminister William Barr kan bli tiltalt for å ha hindret etterforskningen

Justisminister William Barr, som tråkker rundt i Europa for å «avsanne» den russiske innblandingen i valget i 2016 og som foreslo for presidenten at de sikkert kunne få hjelp til dette i – Australia; en justisminister som for øvrig mener at hele denne saken med Russland i 2016 er en gigantisk «konspirasjonsteori.»

Justisminister William Barr, som tror han er Trumps personlige advokat og som nå står foran en mulig tiltale for å ha hindret etterforskningen – «obstruction of justice.»

Senator og leder av Senatets justiskomité Lindsey Graham, som mener at mannen eller kvinnen som varslet om Ukraina-saken tilhører « et gjennomkorrupt etterretningsapparat.»

Seniorrådgiver i Det hvite hus og kjent høyreekstremist fra tidligere Stephen Miller som kaller varslingen om Ukraina-skandalen «a partisan hit-job.»

Stephen Miller.

Representant og republikansk medlem av «House Oversight and Reform Committee – en av seks komiteer som jobber med riksrettssaken – Jim Jordan, som generelt har gått i skyttergraven på vegne av Trump og fyrer av den ene rasende salven etter den andre mot demokratene.

Pluss senatsleder Mitch McConnell, som imidlertid later til å ha trukket inn årene en smule og nå uttaler at Senatet ikke vil ha annet valg enn å starte en riksrettssak i det øverste kammeret dersom tiltalen blir fremmet i underhuset.

Samme Mitch McConnell, for øvrig, som sikret et lån til sin hjemstat Kentucky fra den russiske oligarken Oleg Deripaska etter at Trump-administrasjonen opphevet sanksjonene mot russeren, og som derfor er personlig involvert i den forrige saken, nemlig den som lå til grunn for Robert Muellers etterforskning: Den russiske innblandingen i det amerikanske valget i 2016.

Man kan si mye om USA akkurat nå, men man sitter fjetret foran CNN og/eller MSNBC, som er kanalene å følge i denne saken, og Fox News, der ankere som Chris Wallace og Shep Smith har falt som en stein på Trumps personlige barometer etter alle sine refsende kommentarer om og til presidentens våpendragere.

Og personene å følge er de nevnte over. Lenker til noen av disse mennenes opptreden i amerikanske nyhetskanaler ligger under og er meget severdig.

Som man forstår er det mye å gripe fatt i i denne uoversiktlige massen som spenner fra 1: kontakt med fremmed makt for å finne dritt om sine politiske motstandere, 2: tilbakeholding av militær hjelp til Ukraina, 3: underhåndenarbeidet for å få Ukraina til å inngå en «avtale» med Moskva – midt i krigen, 4: den russiske innblandingen i det amerikanske valget i 2016, 5: republikanernes frenetiske forsøk på å viske ut dette russiske muldvarparbeidet fra historien, noe som vil gjøre det mulig for Trump å oppheve sanksjonene mot Russland (hva er det mellom Trump og Putin???), 6: presidentens brudd på forfatningen og eventuelt straffeloven.

Så hvor skal man starte i denne materien?

«You should come heavily armed»

La oss starte i to amerikanske delstater, nemlig Oregon og North Carolina. Og her er en teaser om hva neste artikkel vil handle om:

Det er 11. september i North Carolina. De folkevalgte i Representantenes hus i delstaten får vite at det ikke vil bli foretatt noen avstemming i Huset den dagen av respekt for ofrene etter terrorangrepet i 2001. Demokratene forlater parlamentet for å overvære en minnestund for 9/11, hvorpå republikanerne kaller inn sine egne representanter og foretar en avstemming – de stemmer ned et veto mot budsjettet de har satt opp i denne staten men som ikke har blitt godkjent, noe de har ønsket å gjøre lenge men ikke hatt det nødvendige flertallet for. Vedtaket blir fattet til tross for at bare 12 av 55 demokrater er tilstede.

Se videoen med demokratenes house whip Deb Butler: «How dare you do this, Mr. Speaker!»

Noen måneder før det, i slutten av juni, forlater elleve senatorer delstatssenatet i Oregon. Republikanerne har innsett at de ikke vil klare å blokkere et klimavedtak om «cap and trade» og velger å forlate parlamentet slik at det ikke skal være beslutningsdyktig. Politiet blir sendt etter dem for å få dem tilbake til parlamentet – der de er lovpålagt å møte – men blir møtt med beskjeden om at noen av dem har dratt ut av staten og dermed ikke kan nås av politiet. Andre sender følgende beskjed: hvis noen kommer etter oss bør de komme «heavily armed.»

Se videoen om republikanernes walk-out i Oregon.

Oregon-republikanerne har forlatt salen.

Så dette er altså det republikanske partiet anno 2019. Og det er verre enn som så. De neste ukene vil Globalt Perspektiv legge ut artikler om både dette og andre rystelser i det amerikanske demokratiet akkurat nå.

Lenke: Stephen Miller går fullstendig av skaftet.

Lenke: Jim Jordan møter CNN.

HOVEDBILDE: DEMOKRATENES DEB BUTLER I NORTH CAROLINA 

Publisert i Globalt Perspektiv den 3. oktober 2019.

Forrige artikkel

Hvorfor inflasjon, eller fraværet av den, har blitt en ren thriller

Neste artikkel

Her stormer republikanerne sin egen institusjon: Kongressen

Siste

gå tiltoppen