Hvit, voksen mann på nett. De sier det er midtlivskrisen

8. desember 2017

Så havnet man altså midt i en samfunnsdebatt om godt voksne menn på nett. Og det er ille, må man kunne oppsummere. Ni av ti som kastes ut av kommentarfeltene på nett er menn over 50 år, heter det der ute. Det kommer ikke som en overraskelse etter en runde i egne spalter.

TEKST GRETE GAULIN

KOMMENTAR Hva feiler det norske menn på nett?

Spørsmålet kan synes noe smått etter alle avsløringene om seksuell trakassering. Kan synes smått fordi vi jo alle vet hva som feiler (dessverre altfor mange) menn både på og utenfor nett.

Menn tafser og fomler og hvisker uhørte ting. De spør om prisen, selv om de har vært gift i tretti år. De klår på jenter som kunne vært døtrene deres. De klår på jenter som er yngre enn det. De bruker trengselen på T-banen til ufine framstøt. De er overalt, og de har ingen sperrer.

Kvinner opplever det hele tiden. Alle sammen. Og spesielt unge jenter.

Det kalles seksuell trakassering. Men det er dette det handler om. Konkrete handlinger. Overgrep.

Det er mange der ute som tar den kampen akkurat nå. De som advarer mot manglende rettssikkerhet har helt rett. Vi skal være obs på den. Men i revolusjoner finnes ingen rettsgarantier for individet – i deskriptiv og ikke normativ betydning. Det har gått for langt. Kvinnene er rasende.

Og midt oppi alt dette kommer en nettdebatt i Globalt Perspektiv. MED – og merk dere dette – mange helt normale debattanter med sterke meninger. Det er ikke dere denne lille epistel handler om.

Men dere andre, som ligger der ute med en hatretorikk som er oppsiktsvekkende. Minst fem av ti, hvorav de verste ble slettet umiddelbart og som verken publikum, familie, venner eller arbeidsgiver har sett. Vi bør slutte med det, vi journalister. Slutte å verne hatske menn på nett. De vet at de deltar i en åpen debatt. De er voksne nok i alder til å ta konsekvensene.

Og plutselig tikker det inn meldinger fra andre som har opplevd det samme. Hersketeknikker og nedlatenhet, arroganse, belæring og ufine retoriske slag  – og det som verre er: rendyrket rasisme. «… de som vil gjøre Norge til en kopi av det dritthull de kom fra» som det het fra en av «debattantene» i debatten om innvandring. Eller: «Afrikanere har aldri klart noe som helst og har en IQ lavere enn 70.» Og lignende.

Er det manglende selvtillit? Opparbeidet frustrasjon? En følelse av tapt patriarkat? Si det. Men en ting er sikkert. Det legges for dagen en total mangel på vanlig folkeskikk og mellommenneskelig anstendighet i mye av det som ligger på nett skrevet av menn. Dette var ukjent for undertegnede for bare få dager siden. Men så leser man seg altså til at det er voksne menn som er verstingene i debattspaltene.

Nylig kunne vi lese at Øyvind Solstad, som har hatt ansvaret for VGs kommentarfelt, har oppsummert at ni av ti av dem som står for så hatefulle ytringer i kommentarfeltene at de må slettes er menn over 50 år. Even Hauen kaller det «Midtlivskrisen i kommentarfeltet» på NRK Ytring – den ble lagt ut for bare timer siden i skrivende stund. En 14-åring skriver et innlegg i Aftenposten og sier at hallo: hva feiler det voksne? Det er ikke vi unge som er problemet på nett. Det er dere voksne.

Ni av ti som kastes ut er menn over 50 år.

Midtlivskrisen i kommentarfeltet.

Her i Globalt Perspektiv kan vi bare slutte oss til. Etniske, hvite norske menn har blitt et demokratisk problem.

Det spiller egentlig ikke så stor rolle sånn personlig. Det er vel omtrent ca. 40 år siden det første sjikanøse brevet fra en anonym leser havnet i postkassa – jeg har det ennå, et eller annet sted. Siden har de dukket opp med jevne mellomrom. Brev i VERSALER som oppsummerer en ringe personlighet på en måte som ikke bør gjengis på trykk. Hets og hat. Sarkasme og nedlatenhet. Anonyme telefonoppringninger. Menn med kniv på døra. Nåja, mann med kniv på døra i det minste. Trusler av alle slag. Dritt som slenges, jajamen.

Men i gamle dager kom sjikanen fra personer i marginene av samfunnet. Den slags personer (les menn) som satt i hjemmesnekrede hytter på utsiden av verden eller som aldri hadde kommet seg unna skjørtekanten til mor. De telte ikke. Men det gjør de nå. Det gjør dere nå, der dere sitter i fine stillinger i finans og banknæring og andre lukrative oljeformuebaserte jobber mens dere fjerter ut en fjortiskultur som ikke ligner noen ting.

Så lener man seg tilbake og tenker WOW. Gikk det galt et eller annet sted i oppdragelsen? Eller er det som Hauen sier, at det hele handler om at menn er inne i en dyp, spirituell krise og utagerer der de føler at de fremdeles har kontroll: i kommentarfeltene?

Det hadde vært en farse hvis det ikke hadde vært så tragisk. Det er alltid tragisk når et høyrøstet mindretall definerer en hel gruppe som i bunn og grunn er verdens herligste mennesker: menn. Menn i alle aldre, i alle størrelser og i alle aldersgrupper. Ikke alltid så nysgjerrige, som regel aldeles bekvemme i egne verdensbilder, men sindige, stødige og med god selvtillit som kvinner kan lære noe av. Og med verdens herligste humor og guttevennskap seg imellom.

Det er bare så altfor mange andre der ute som ikke vet hvordan man opptrer i et sivilisert samfunn. Det er så altfor mange av dere som knuser alle i deres vei. Spesielt unge kvinner i deres vei. Jenter i deres vei, unge jenter i deres vei, unge jenter som blir knust i debatter og tafset på på dansegulvet av en sjef de ikke tør å si nei til.

Og det er da jeg lurer på: Hvem av alle normale norske menn kan vi satse på til å kontre dette?

Hovedbilde: 1800-tallsillustrasjon av fysiognomi. Bildeteksten som følger forteller at ansiktet til venstre viser bitter fortvilelse mens det til høyre viser raseri blandet med frykt.

Publisert i Globalt Perspektiv 8. desember 2017. 

Forrige artikkel

Krim i jula: DC Smith og Jane Harper. Det er ren poesi.

Neste artikkel

Filosof Crispin Sartwell i Globalt Perspektiv. Les hans: «History, Totally Destroyed»

Siste

gå tiltoppen